Brambory na uskladnění nechte "vydýchat" vydrží pak déle

Pro uskladnění budete potřebovat tmavou místnost s teplotou kolem pěti stupňů Celcia. Výška vrstvy uskladněných brambor by neměla přesáhnout šedesát centimentrů.

Ještě než brambory uložíte, vyplatí se vám nechat je tak dva týdny "vydýchat" v nějaké temné, ale dobře větratelné místnosti s teplotou okolo 17°C. Hlízy tak sníží svou vnitřní vlhkost a utvoří pevnější slupku, která při skladování účinně zamezí možným skladovým chorobám.

Rozhodně neuskladňujte napytlované brambory sklízené za deště, za pár týdnů byste je kvůli hnilobám všechny vyhodili. Také se vyhněte igelitovým obalům a dlouhodobě neskladujte brambory ani v jutových pytlích. Ideální jsou dřevěné nebo plastové bedýnky - přepravky, v nich by brambory neměly ležet ve větší vrstvě než je 60 cm, aby i vespod uložené hlízy mohly dýchat.

Konzumní brambory dlouhodobě skladujte při teplotách kolem 4 - 5 °C, krátkodobě při teplotě do 8°C. V teplejším prostředí začnou rychle klíčit, případně začnou ztrácet vlhkost a hnít. Naopak při teplotě nižší než 3°C budou namrzat a chutí sládnout. Vlhkost prostředí by měla být mezi 85 - 95 procenty.

Nejlepším místem pro dlouhodobé skladování je dobře větratelný tmavý sklep. Bez tmy totiž začnou hlízy zelenat, čímž se v nich vytvoří solanin, který způsobuje zažívací potíže. Můžete je skladovat i v ledničce (v prostoru s teplotou vyšší než čtyři stupně), ale málokomu se větší množství brambor do chladničky vejde. Možností je i dobře izolovaná bedna zateplená polystyrenem), umístěná na balkoně. Necháte-li je doma v temné komoře, raději byste je měli brzy zkonzumovat.

Jak dlouhou dobu uskladněné brambory vydrží, záleží na kvalitě uskladnění i odrůdě, obvykle je to až osm měsíců.

2011 webdesign & tvorba webových stránek » frogDesign.cz