Selská pekárna spol. s r.o.

Selská pekárna spol. s r.o.

Společnost Selská pekárna spol. s r.o. začala svou činnost v roce 1999 s cílem rozvíjet zpracování místních zemědělských surovin a rozšířit tak nabídku na místním trhu a svým zákazníkům nabídnout potraviny s jasným původem, vyrobené tradičními postupy se silnou vazbou na region Jesenicka.

Selská pekárna začala v pronajatých prostorách v Jeseníku na ul. Fučíkova a v provozovně ve Staré Červené Vodě. V roce 2002 přesumula výrobu z těchto provozoven do stávajícího výrobního areálu v Jeseníku na Bezručově ulici. Tento výrobní areál splňuje náročné hygienické požadavky na výrobu potravin a na trh dodává široký sortiment pekařských výrobků. Některé výrobky jsou držiteli certifikátu kvality Klasa a několikrát získali ocenění Výrobek Olomouckého kraje.

 

Chléb

Velká část naší produkce chleba je vyráběna klasickým přírodním způsobem tzv. třístupňovým vedením kvasu, který vychází z tradiční, roky prověřené a do současné doby nezměněné receptury. Smícháním žitné mouky, vody a kvasových kultur (zejména kyseliny octové a mléčné) a následným vyzráním v dížích po dobu cca 6 hodin se získá přírodní žitný kvasový základ. Z tohoto základu smícháním s žitnou moukou, vodou a zráním vznikne žitný chlebový kvas. Během zrání kvasu se  vlivem biochemických procesů vytvářejí kyseliny, které dávají chlebu jeho charakteristickou navinulou chuť. Každý třetí stupeň se odeberou dvě třetiny kvasu, které se použijí na zamíchání chlebového těsta. Vyzrálý, třikrát obnovený kvas se poté smíchá s pšeničnou moukou, solí, kmínem, vodou a vznikne těsto. Zbývající třetina se opět obnoví množstvím žitné mouky a vody a vymíchá se z ní další chlebový kvas.

Chléb vyrobený třístupňovým vedením kvasu 

  • neobsahuje žádné konzervační látky
  • je lépe stravitelný ( delší doba kynutí způsobuje přirozenou fermantaci,během které jsou částečně rozloženy škroby a bílkoviny a mnoho minerálních látek pro člověka pak lépe využitelné)
  • je déle čerstvý
  • obsahuje vyšší podíl žitné mouky
       - která je kvalitnější než pšeničná a pro lidský organismus i prospěšnější,
       - méně zatěžuje trávicí ústrojí, slouží jako prevence proti strdečním onemocněním,   
         cukrovky,regeneruje činnost jater i slinivky břišní,
       - obsahuje více minerálních látek a vitamínů
       - je zdrojem sacharidů a bílkovin  
  • jedinečnou chuť
2011 webdesign & tvorba webových stránek » frogDesign.cz